Egy kutya sokféleképpen jelezheti, hogy valami nem stimmel az egészségével. A szokásos tüneteken kívül az egészen furcsa viselkedés, felvett rossz szokás is figyelmeztethet bennünket arra, hogy baj van.

Az állatvilágban nem ritka az ,,öngyógyítás”. Éppen ezért előfordulhat, hogy még mielőtt valamilyen okból kifolyólag megbetegednének (például vitaminhiány következtében), sajátos viselkedéssel igyekeznek helyzetükön javítani. Ezekre jobb, ha figyelünk és megtanulunk különbséget tenni rosszaság és tünet között. Íme a leggyakoribb ,,rosszaságok”, amelyek hátterében valamilyen betegség állhat.

rossz kutya

Gyakori kutyaszokás, hogy az eb a falat vagy a földet nyalja. Ilyen esetekben lehet, hogy kedvencünk kalciumhiányban szenved, amit így próbál pótolni. Ha pedig azt látjuk, hogy folyamatosan rágja, harapja a körmét, valószínűleg allergiás valamire, Ha az utóbbit tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, aki segíthet kiszűrni azokat az ételkomponenseket, amelyek allergiás reakciót váltanak ki a kutyusból.

Az is aggodalomra adhat okot, ha egy jó viselkedésű kutya minden ok nélkül agresszívvá válik, vicsorog és harap. Ilyenkor is a lehető leghamarabb állatorvoshoz kell vinni, hogy a megfelelő vizsgálati módszerekkel az esetleges egészségügyi okokat kiküszöböljük. Ez a viselkedésbeli zavar utalhat idegrendszeri megbetegedésre vagy rendellenes pajzsmirigyműködésre.

Szintén problémát jelezhet, ha az egyébként életvidám, játékos kutyánk feltűnően sokat alszik, vagy nem érdekli a játék, esetleg nem reagál a hívószóra. Ne bagatellizáljuk el a rossz kedvét azzal, hogy elkönyveljük a kutyust egy lustaságnak, mert akár egy komolyabb betegség is állhat a háttérben.

Ha a kutyus percekig néz egy pontot, vagy furcsán rángatja az egyik lábát, esetleg gyakran a levegőbe harap, nem azért teszi, mert bennünket idegesítsen a folyamatos mocorgásával. Szegény ugyanis valamilyen idegrendszeri problémával küzd, amelynek így adja a jelét.

beteg kutya

Ha a kedvencünk csak alkalmanként rágcsálja a fűszálakat, akkor nincs különösebb okunk az aggodalomra. Egyszerűen csak ízlik neki a fű vagy kicsit több rostra van szüksége, vagy valamit beevett, amelyet szeretne kihányni, ezért kezd el „legelészni”. Arra, azonban figyeljünk oda, ha ismétlődően kezd nagyobb mennyiségű füvet fogyasztani, mert nem azért teszi, hogy bennünket bosszantva kertet rendezzen. Ilyenkor feltétlenül keressük fel az állatorvosunkat, ugyanis több, hányást okozó betegség is állhat a háttérben (pl.: emésztőszervi paraziták jelenléte, máj- és vesebetegségek, IBD stb.), de komoly magatartászavar tünete is lehet az, ha az állat mindent – így füvet is – megrág és megeszik.

Természetesen könnyen meglehet, hogy a zavaró „rossz” viselkedés nem rejt betegséget, de jobb félni, mint megijedni alapon bármilyen különös vagy rendellenes magatartást tapasztalunk kedvencünknél, mielőbb keressük fel az állatorvost, hogy kizárhassuk a betegségeket.