Valamilyen jobb minőségű eledellel táplálni, lehetőleg előnyben részesíteni a száraz állateledeleket! Rendszeresen vakcináztatni a legfontosabb fertőző betegségek ellen és microchippel megjelöltetni! (6 hetes kor környékén elkezdve, kéthetes időközzel, három oltás a fertőző betegségek ellen, ezt követően két hét múlva az első veszettség elleni vakcina, amelyet hat múlva meg kell ismételni. Majd évente egyszer veszettség ellen, illetve legalább minden harmadik évben a veszettség mellett a leggyakoribb fertőző betegségek ellen is (szopornyica, parvovírus, adenovírus), a köztes időszakban a veszettség mellett a parainfluenza (esetleg kennelköhögés) és leptospirózis ellen!)

Ivartalanítani! Nem csak a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében, hanem az ivartalanításnak nagyon sok előnye van állategészségügyi szempontból is (fertőző betegségek miatt, a nemi szerveket érintő egészségügyi problémák (pl.: emlődaganat!)!

egészséges kutya

Rendszeres védelmet biztosítani számukra a külső (bolha, kullancs, tetű, atkák) és belső élősködők ellen, ugyanis ránk emberekre nézve is veszélyt jelentenek ezek a paraziták! A védekezés során mindig az állat testtömegének megfelelő készítményt választva, odafigyelve arra, hogy az adott készítmény mennyi ideig hatásos! Hat havonta állatorvosi ellenőrzés, átvizsgálás, különös tekintettel a fogakra! A szükséges fogászati kezelések elvégzése! Évente egyszer vérvétel és szűrővizsgálatok elvégzése (pl.: szívféreg)!