A kullancsok a Pókszabásúak osztályába tartozó ektoparaziták. Minden fejlődési alaknak – lárva, nimfa, kifejlett – vérre van szüksége a növekedéshez. A kullancsok általában a melegvérű állatok (nyúl, pocok, róka, őz, szarvas, vaddisznó, kutya, macska, szarvasmarha stb.) és az ember vérével táplálkoznak, de szívhatnak vért kétéltűeken és hüllőkön is. Március és november között a legaktívabbak, azonban enyhébb teleken decemberben és januárban is találkozhatunk velük. A kullancsok nem csak az erdőkben és a réteken fordulnak elő, hanem gyakran találkozhatunk velük városi környezetben, parkokban és kisebb fás-bokros területeken is.

kutya, kullancs

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegségek:

Babeziózis: ez a kutyák egyik legveszélyesebb betegsége. A fertőzés után az egysejtű paraziták (leggyakrabban Babesia canis) károsítják a kutya vörösvértestjeit, amelyek ezért szétpukkannak. Ez súlyos vérszegénységhez és sárgasághoz vezet. A betegség eltérő intenzitással egész Európában jelen van. A parazitát az ún. kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhipicephalus sanguineus) terjeszti. A betegek lázasak, esetleg véreset vizelnek.

Lyme-kór: ez krónikus betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz, emberekben és állatokban is előfordul. A kullancs minden fejlődési alakja hordozza (lárva, nimfa, adult). Az áldozat megcsípése során nyálukkal terjesztik a betegséget. Ezután, a baktériumok bekerülnek a véráramba, majd eljutnak a szervekbe, az idegrendszerbe és az ízületekbe. A baktériumok hosszú ideig életképesek maradnak az ízületi folyadékban és a központi idegrendszerben. Ez az oka annak, hogy kutyákban gyakran hosszú ideig tünetmentes a fertőzés. (Vakcinával lehet ellene védekezni.)

Anaplazmózis: az Anaplasma phagocytophillum (főként Észak- és Közép-Európa) és az Anaplasma platys által okozott, a Földközi-tenger térségében előforduló betegség. Ezeknek a kórokozóknak a hordozói az Ixodes ricinus (A. phagocytophillum) és a Rhipicephalus sanguineus (A. platys) kullancsok. A lappangási idő 1-2 hét. A fertőzött kutyában előforduló tünetek: apátia, étvágytalanság, láz, sápadt nyálkahártyák, hányás és hasmenés. Az anaplasmózis emberekre is veszélyes betegség. A betegséget egy fertőzött kullancs csípése által kaphatjuk meg.

Ehrlichiózis: az Ehrlichia canis által okozott betegség, amelyet a Rhipicephalus sanguineus kullancs terjeszt. A lappangási idő 1-3 hét. A betegség tünetei nagyon különbözőek lehetnek, gyakran nem túl specifikusak: láz, gyengeség, apátia, étvágytalanság, nyirokcsomók megnagyobbodása, májmegnagyobbodás, lépmegnagyobbodás, fogyás.