Lehet, hogy először egy kicsit furcsán hangzik, de én a gazdiknak azt szoktam javasolni, hogy a kutyusoknak inkább ne adjunk csontot! Na igen, de a természetben a ragadozók is esznek csontot, vagy nem?

Valójában a ragadozók a csontot alaposan megrágják, de magát a csontot nem tudják megemészteni. Mivel a csontnak magas a kálciumtartalma, ez összeállhat egy kemény bélsárgolyóvá, amely, ha szerencsénk van a végbél hátulsó szakaszában akad el. A bélsárpangás kialakulására elsősorban a kevesebbet mozgó, elhízott és/vagy fájós lábú vagy idősebb, lassúbb bélmozgásokkal rendelkező kedvenceinknél számíthatunk, főleg, ha egyszerre több csontot kaptak. Főleg a csöves csontok (pl.: a csirke combcsontja) igen veszélyesek, ugyanis ezek szilánkosan törhetnek és az éles szilánkok össze-vissza vagdoshatják a bél nyálkahártyáját. Ilyenkor az erőlködést követően vér is ürülhet a végbélből! Tehát így már érthető, hogy a természetben a ragadozók csak kevés csontot fogyasztanak, sokat mozognak, így nekik nem okoz a csont problémát!

kutya csont

Hogyan tudjuk a bélsárpangást megelőzni? Házi kedvenceinknek lehetőleg ne adjunk csontot! Idősebb állatainknak lehetőleg idős állatoknak készített tápot adjunk, amelyek nyersrosttartalma magasabb, így biztosítva a lassabb bélperisztaltika ellenére is elkerülhető a bélsárpangás! A lepedék eltávolítására emészthető ún. kutya fogkeféket adjunk, valamint takarmánykiegészítőt vagy direkt fogkőképződésre hajlamos kutyáknak kifejlesztett diétás tápot is adhatunk!