Külföldre utazás előtt, ha az Európai Unió egy másik tagállamába utazunk, kutyánknak és macskánknak úgynevezett állatútlevelet kell csináltatni. Az utazás feltétele, hogy az állat 3 hónaposnál idősebb legyen, mikrochippel és érvényes veszettségoltással rendelkezzen, a tagállam határának az átlépését megelőző 48 órában galandféreg elleni kezelésben kell részesiteni, valamint az állatorvosnak meg kell vizsgálnia és le kell igazolnia, hogy az állat utazásra alkalmas állapotban van.

Amennyiben nem az Európai Unió egyik tagállamaiba utazunk, akkor az adott országra vonatkozó előírásokat kell figyelembe venni!

Fontos tudni, hogy az első alkalommal beadott veszettségoltás a beadásától számítva csak 21 nappal válik érvényessé, illetve egy éven belül mindig meg kell ismételni. Abban az esetben ha több idő telt el a két oltás között, mint egy év, akkor a beadott oltás után ismét várni kell 21 napot, míg érvényes lesz.

utazás

Az utazás előtt a lehető leghamarabb fel kell keresni az állatorvost és meg kel vele beszélni, hogy hová szeretnénk utazni és mikor, ugyanis vannak olyan fertőző betegségek, amelyek Magyarországon nem fordulnak elő (pl.: Leishmanniózis stb.), amire fel kell készülni. Esetleg lesznek kötelezően elvégzendő szűrővizsgálatok (például szívférgesség) és gondoskodnunk kell a házi kedvencünk paraziták elleni megfelelő védettségéről is (például szúnyogok). Célszerű a hazaérkezést követően is felkeresni az állatorvosunkat az elvégzendő szűrővizsgálatok miatt.