Ha megnézünk egy természetfilmet, amely a ragadozó állatok táplálkozását mutatja be, megfigyelhető, hogy az elejtett prédából a ragadozó nem csak a hétköznapi ember által húsnak nevezett izomzatból eszik, hanem egy-egy falatot eszik az emésztőtraktusból (gyomortartalom, nyersrost, bakteriális fehérje, vitaminok stb.), valamint a zsigerekből (például a máj gazdag zsíroldékony vitaminokban) és a zsírból, a faggyúból is. Tehát a ragadozó szervezetének az igényeit így válogatja össze. De meg kell említenunk még azt is, hogy a ragadozónak annyit kell ennie a prédából, amennyit csak tud, mivel nem ismert, hogy mikor lesz ismét sikeres a vadászat! A természetben élő ragadozó fehérjeforrása a hús, amely biológiai értéke magas 80-85 % (ez azt jelenti, hogy a felvett fehérjeforrás aminosavainak 80-85 %-át be tudja épiteni saját szervezetébe, a maradék 15-20 %-ot kell bonyolult, energiaigényes, májban végbemenő folyamatok során átalakítani, méregteleníteni, az epével vagy a vesén keresztül kiválasztani!)

kutya táplálás

A kutyáknak valamennyi szénhidrát és nyersrost is szükséges a normális bélműködéshez. Házi kedvenceink esetében pedig az a helyzet, hogy annyit esznek amennyit mi adunk nekik, amelyből ők megpróbálnak minél többet enni, ugyanis az ő génjeikben az van kódolva, hogy enni kell, mert bizonytalan, hogy mikor tud legközelebb enni! Tehát ha nem figyelünk, a kutyusunk szépen el fog hízni!

Gyakran találkozom azzal a hibás gyakorlattal, hogy a gazdák a kutyát tésztával és/vagy kenyérrel etetik! Ezt kerülni kell, mert ez túl sok szénhidrát a kutyának, nem szabad elfeledni, hogy valójában ő ragadozó! Egy másik gyakori hibás gyakorlat a nyers, illetve főtt csirkefarhát. Ez azért kerülendő, mert a csirkefarhátnak magas a csonttartalma, van egy kevés izomszövet, zsír és bőrke. Ezek tápértéke alacsony, vitamintartalmuk minimális. Nagyon fontos dolog, hogy az idő múlásával az idősödő ebek bélmotilitása lassul, amely következtében a sok csirkefarhátat, csirkenyakat és csontot fogyasztó ebek bélsárpangásra, szorulásra hajlamossá válnak!

A nyers hússal való táplálás során meg kell gondolnunk, hogy a nyers hús bizonyos kórokozókkal lehet szennyezett (sertés: Aujeszky-féle betegség, szarvasmarha: E. coli, baromfi: Salmonella fajok, Campylobacter fajok, Yersinia fajok). Amennyiben zsigereket nem adunk, szintén vitaminhiány alakulhatnak ki.

A különféle olcsóbb konzervekkel, kutyaszalámikkal és alutasakos eledelekkel kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy ezeknek magas a víztartalma, tehát velük igen kevés hasznos tápanyagot juttatunk be az állat szervezetébe. Valamint ezek a takarmányok, mivel a lepedék eltávolítását nem segítik, hajlamosító tényezőként szerepelnek a fogkő kialakulásában. Az olcsó kutyatápokkal kapcsolatban meg kell említenünk, hogy ezek gabonaalapú takarmányok, amelyekben a fehérjeforrás elsősorban szója eredetű, amelynek sokkal gyengébb a biológiai értéke, mint az állati eredetű fehérjeforrásoké. Ezen tápok etetése azért aggályos, mert a gabona alapú tápok, mivel fokozottabb mértékben gázosodnak, különösen a nagy és óriás testű kutyafajták esetében, fokozottan hajlamossá teszik őket a gyomorcsavarodásra. A gyengébb minőségű fehérjeforrás miatt, mivel több feleslegesen bevitt, nem hasznosítható aminosav miatt, bűzösebb lesz a széklet, valamint gyakran tapasztalható a nagyobb mennyiségű bélsár szemben a jobb minőségű tápokkal.

Ezek alapján én egy komolyabb minőségű száraz tápot javaslok, amely tartalmazza házi kedvencünk számára szükséges megfelelő minőségű fehérjeforrást, nem gabonaalapú, nem tartalmaz szóját, porcvédő összetevőket, valamint a bőr egészséges működéséhez szükséges omega-3 és omega-6 zsírsavakat is tartalmaz. Ezen tápok etetése mellett már semmilyen takarmánykiegészítőt nem kell adagolnunk!

kutya eszik