Mielőtt valaki állattartásra szánja el magát, célszerű átgondolni a következő dolgokat. Az állatok tartása során előforduló problémák kb. 60-70 %-a visszavezethető a nem megfelelő, az adott állatfaj biológiai igényeit kielégítő tartási és takarmányozási körülményekre, 20-25 %-a megelőzhető a rendszeres és szakszerű vakcinázásokkal és élősködők elleni védekezéssel, a maradék 5-15 % a különféle balesetek és a műtétek kategóriájába tartozik. Tehát a legfontosabb feladatunk a kiszemelt állatfaj biológiai igényeinek utánanézni - főleg egzotikus állatfajok esetében fontos ez, mint például a leguán, kaméleon, papagáj. Olyan állatfajok esetében, ahol több alfaj és fajta közül választhatunk (például kutya, macska, ló, juh, kecske), az egyes fajták és alfajok jellemzőinek is érdemes utánanézni!

Ezen felül mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy milyen tartási lehetőségeink vannak (kertes ház, társas ház, panel lakás, az udvar mérete, a szomszédok és az anyagi lehetőségeink) Vizsgáljuk meg saját magunkat is: tudjuk-e vállalni az állatot, lesz-e rá elég időnk? Hiszen naponta kell a kis állatkával foglalkozni, és gondoskodni majd az etetésről, itatásról, takarításról is.

Az internetre bárki bármit feltölthet ellenőrzés nélkül, így sokszor félrevető információkhoz jutunk! Én inkább a különféle szakkönyveket javaslom, ugyanis ezeket valaki lektorálta egy, az adott szakterületen jártas szakember - a nevét adta a könyvhöz.

felelős állattartás, nyuszi

Amennyiben már tájékozódtunk, és főbb vonalakban átgondoltuk a döntést, akkor vegyük fel a kapcsolatot egy szakemberrel - például állatorvossal, aki elfogultság nélkül ad felvilágosítást és tanácsokat: Mire figyeljünk az állat kiválasztása során? Milyen kötelességei vannak az eladónak?

Például egy kiskutya esetében kb.10-12 évre választunk magunknak társat. A kiskutya vásárlása után számítani kell a felmerülő állatorvosi költségekre, ami körülbelül 30.000 Ft (vakcinák, mikrochip, veszettségoltás). Az ivartalanitás elvégzése körülbelül 25-30.000 Ft költséget jelent majd. Egy 10 kg-os kutyus takarmányának a beszerzése éves szinten körülbelül 50.000 Ft-ba fog kerülni, és a külső és belső élősködők elleni védekezés évente további 35.000 Ft-ot jelentenek majd. A veszettség elleni évenkénti oltás általában 5.000 Ft kiadást jelent. Éves szinten mindösszesen, nagyjából 100.000 Ft-tal kell számolni, illetve célszerű még 50.000 Ft-ot tartalékolni arra az esetre, ha valami baleset történne, vagy ha a leggondosabb ellátás ellenére is valamilyen fertőzés történne, betegség alakulna ki!

kiskutya