A veszettség vírus okozta, gyógyíthatatlan fertőző betegség, amely harapás, nyál útján terjed. A Magyarországon érvényben lévő jogszabályok szerint minden 3 hónaposnál idősebb kutyát kötelező veszettség ellen beoltani, majd a vakcinázást 6 hónap elteltével megismételni, így kell kialakítani az állatok alapimmunizálását. Ezt követően minden évben kötelező elvégezni a veszettség elleni védőoltást. Veszettség elleni vakcinával beoltani csak és kizárólag mikrochippel megjelölt kutyát lehet. Magyarországon a macskák veszettség elleni vakcinázása nem kötelező, de különösen a kijáró macskák esetében ajánlott!

veszettség
 

Abban az esetben, ha egy húsevő megharap egy embert, felmerül a veszettség gyanúja. Kutya, macska esetében ekkor megfigyelési zárlatot rendelnek el az állatra, amely során a hatósági vagy a jogosult állatorvos többször ellenőrzi a házi kedvencet (az ellenőrzés az esetleges megváltozott viselkedésre, idegrendszeri tünetekre irányul). A megfigyelési zárlat ideje 14 nap, ha az állat 1 éven belül volt veszettség ellen vakcinázva, ellenkező esetben 90 nap. Abban az esetben, ha az állat elpusztul a megfigyelési zárlat ideje alatt, el kell végezni állami költségre az elpusztult állat veszettségre irányuló kórbonctani vizsgálatát.

A hatályban lévő jogszabály lehetővé teszi, hogy abban az esetben, ha szakszerűen végrehajtották a a veszettség elleni alapimmunizálást (2 oltás 6 hónapon belül, csak a veszettség virusával szembeni antigént tartalmazó vakcinával), akkor lehetőség van az ún. nagy kombinált vakcina beadására, amely a veszettség vírusának antigénjén kívül a leggyakoribb fertőző betegségek elleni antigént is tartalmazza (szopornyica, adenovirus okozta májgyulladás, parvovirus, leptospirózis).