A házi kedvenceinkben előforduló paraziták között nagyon sok olyan faj van, amelyek bennünk emberekben idézhetnek elő súlyos megbetegedést, vagy akár bele is halhatunk a fertőződésbe! Tehát házi kedvenceinket nem csak saját egészségük érdekében, hanem azért is kell rendszeresen és szakszerűen féregteleníteni, hogy minket embereket ne fertőzzenek meg!

A külföldi szakmai ajánlások ugyan 3 havonta végrehajtott, a testtömegnek megfelelő féregtelenítést javasolnak, én havonta elvégzett féregtelenítést tartom megfelelő védekezésnek, különösen a lakásban tartott kedvencek esetében! A havonta elvégzett féregtelenítésre az hazai viszonyok miatt van szükség. Magyarországon a kutyák kb. 25-30 %-át oltják minden évben rendszeresen veszettség ellen és évente egyszer féregtelenitik az oltások idején. Azokban az országokban, ahol a készítményekre vonatkozó szakmai ajánlások készülnek a kutyák 80-90 %-át rendszeresen féregtelenítik 3 havonta! Mivel Magyarországon a kutyákat nem féregtelenítik rendszeresen, valamint sokan nem szedik össze a kutyák ürülékét a közterületeken, szemben a külföldi szokásokkal, a környezetünkben igen komoly parazitapete-fertőzöttség van!

szomorú

Minden készítmény használati utasítását gondosan el kell olvasni, az adagolást ez alapján kell pontosítani, illetve figyelembe kell venni az egyéb utasításokat és javaslatokat is! A javasolt tablettamennyiségek általában a következők:

kutyáknak általában:

  2-5 kg között 1 ⁄ 2 tabletta
  5-10 kg között 1 tabletta
  10 kg felett minden megkezdett 10 kg-ra +1 tabletta

macskák esetében általában:

  0,5-2 kg között 1 ⁄ 2 tabletta
  2-4 kg között 1 tabletta
  4 kg felett minden megkezdett 4 kg-ra +1 tabletta